Machawan (jap. 魔茶碗) – japoniškas puodelis arbatai gerti. Pavadinimas susideda iš dviejų žodžių: matcha – tai specialiai paruoštos japoniškos žaliosios arbatos milteliai, o wan – dubenėlis. Į Japoniją šis dubenėlis atkeliavo iš senovės Kinijos. Per laiką vis labiau augant susidomėjimui ir prieinamumui prie arbatos vartojimo kultūros, radosi skirtingų formų indai, taip pat pradėtas naudoti įvairios sudėties molis ir taikyti skirtingos jo apdeginimo technikos. Pagal naudojamą molį, klasifikuotos puodininkystės meno kryptys, kurių pagrindinės yra rakuware (jap. 楽茶碗), shinoware (jap. 氏の茶碗) ir karatsuware (jap. 唐津茶碗). Rakuware krypties atstovai formavo dubenėlius vien rankomis, shinoware puodininkai darė balta glazūra padengtus dubenėlius, o karatsuware – dubenėlius iš geležimi prisotinto molio.
Skirtingos dubenėlio formos turėjo savo paskirtį: vienuose dubenėliuose arbata atvėsdavo greičiau (tai pasitarnaudavo karštų vasarų metu), kituose – arbata ilgiau išlikdavo šiltesnė (aktualu šaltu žiemos metu). Vieni tokių dubenėlių yra hiro (jap. 広) ir tsutsu (jap. つつ). Hiro dubenėlis yra erdvus, beveik pilnai plokščias tam, kad karštos japoniškos vasaros dieną arbata atvėstų greičiau, tuo tarpu tsutsu – aukštas, gilus, turi storesnes sieneles ir naudojamas žiemos metu.
Skirtingos Japonijos prefektūros turi savo unikalius matchawan keramikos stilius. Vieni gražiausių – kutani (jap. 九谷焼) ir hagi (jap. 萩原町). Kutani stilius pasižymi gėlių atvaizdavimu, taip pat – aukso ir sidabro spalvų panaudojimu, o iš Yamaguchi (jap. 山口) prefektūros atkeliavęs hagi – svajingais, „debesuotais“ atvaizdais bei šilta, švelnia spalvų gama.
Yugen Tea praktikantė Laura