Tinklaraštis

Arbatos ceremonijos vertybės pagal ZEN

HARMONIJA, PAGARBA, TYRUMAS, RAMYBĖ Keturios vertybės, kuriomis vadovaujantis vykdoma arbatos ceremonija Japonijoje. Šiose vertybėse atsispindi ZEN filosofija, kurią praktikavo arbatos meistrai. Harmonija simbolizuoja vienybę tarp

Daugiau »
matcha želė receptas
Matcha želė receptas

Mūsų draugė Emilija iš Minimali Virtuvė labai mėgsta želė ir jos desertus. Tyrinėdama Japonijos desertus, Emilija atrado kavos želė. Tai įkvėpė Emiliją išbandyti ir arbatos želė,

Daugiau »
Itadakimasu
Japonų filosofijos konceptai: Itadakimasu

Prieš pradėdami valgyti, japonai taria itadakimasu. Tuomet, sudėję rankas į maldos poziciją, švelniai nusilenkia.Verčiant pažodžiui, itadakimasu reiškia “nuolankiai priimu”. Šių žodžių šaknys – zen budizmo

Daugiau »
Komorebi
Japonų filosofijos konceptai: Komorebi

Japonų kalba turtinga sunkiai išverčiamais konceptais, nusakančiais subtilius, patiriant estetinės pajautos momentus ištinkančius jausmus. Toks yra ir japonų kalbos žodis komorebi. Verčiant tiesiogiai, komorebi reiškia

Daugiau »
Ikigai
Japonų filosofijos konceptai: Ikigai

Ikigai – tai japonų filosofijos konceptas, išvertus iš japonų kalbos reiškiantis „priežastis gyventi“. Ikigai – tai nedingstantis tikslo, prasmės, pasitenkinimo jausmas. Ikigai atpažįstamas vidumi ir

Daugiau »
Susitikimas su meistru Taka-san

Sekmadienio rytą pradėkime kitaip! Visus smalsuolius kviečiame į NEMOKAMĄ online susitikimą su arbatos meistru, ūkininku Taka-san. Klausime meistro apie jo arbatos puodelio istoriją, kuo gyvena

Daugiau »
Ochazuke receptas
Ochazuke – patiekalas arbatos mėgėjams

Ochazuke – tradicinis japoniškas patiekalas, kuomet ryžiai yra užpilami arbata. Nors ir skamba kiekkeistokai, šis patiekalas patiks mylintiems arbatą ir japonišką kultūrą. Ochazuke išvertus pažodžiuireiškia

Daugiau »
hojicha pyragaičiai
Hojicha „Lava“ pyragaičių receptas

Norite nustebinti smaližius draugus ir artimuosius netradiciniu sveikuolišku desertu? Kviečiame patyrinėti naujus skonius ir išbandyti gardų, greitai paruošiamą japoniškos arbatos skonio saldumyną – hojicha „lava“ pyragaičius.  Trims

Daugiau »
kalėdinės mugės
Susitikime Kalėdinėse mugėse

Kalėdiniui šurmuliui įsibegėjus, maloniai kviečiame visus susitikti Kalėdinėse mugėse:  KOTRYNOS BAŽNYČIAGruodžio 11-12 d.Kalėdų POP UP  PAUPIO TURGUSGruodžio 17-19 d.Paskutinės minutės dovanų POP UP  UPTOWN MARKETGruodžio

Daugiau »
Kodėl/Ar Yugen Tea arbata brangi?
Kodėl/Ar Yugen Tea arbata brangi?

Kartais išgirstame klausimų kodėl Yugen Tea arbatos kainos taip stipriai skiriasi nuo prekybos centruose randamų arbatų? Tad trumpai: Atrenkame mums gardžiausią arbatą iš savo sutiktų

Daugiau »
matcha puodelis
Matcha puodelio keraminkos ypatumai

Machawan (jap. 魔茶碗) – japoniškas puodelis arbatai gerti. Pavadinimas susideda iš dviejų žodžių: matcha – tai specialiai paruoštos japoniškos žaliosios arbatos milteliai, o wan –

Daugiau »
arbatos ceremonija
Rudens simboliai arbatos ceremonijoje

Japonai nuo senovės laikų romantizuoja ir poetizuoja metų laikų kaitą. Vienas iš pavyzdžių – „Vyšnių žiedų stebėjimo šventė“ arba Hanami matsuri. Šios šventės metu Japonijoje

Daugiau »
šalta arbata
4 būdai paruošti šaltą arbatą

Užplūdus vasaros karščiams, dažnai norisi vėsaus, lengvo ir atgaivinančio gėrimo. Šalta arbata – nepakeičiamas pasirinkimas karštomis vasaros dienomis! Šalta arbata -–ne tik sveikas ir gardus

Daugiau »
hojicha pyragas
Hojicha pyrago – vyniotinio receptas

Recepto autorė Viktorija iš @barska_puodai Hojicha arbata dar neatrastas kulinarinis ingridientas Lietuvoje, šio skonio gėrimai ir maistas ypač populiarūs Japonijoje. Kepintas saldus skonis puikiai atsiskleidžia įvairiuose kepiniuose,

Daugiau »
matcha ledai
Veganiškų matcha ledų receptas

Recepto autorė Viktorija iš @barska_puodai Matcha arbata – ypatingas japoniškas ingredientas, labai populiarius šiuolaikiniuose desertuose. Matcha desertuose išlaiko savo spalvą ir aromatingą poskonį. Šis matcha

Daugiau »
Arbatų pradedantiesiems TOP5

Dažno arbatos mylėtojo kelias į japoniškos arbatos skonių pasaulį prasideda ne nuo pačių kompleksiškiausių arbatų kaip matcha ar gyokuro, o nuo vakarų pasaulyje įprastesnių skonių,

Daugiau »
Kaip išsirinkti tinkamus arbatos indus?

Arbatos skonį mūsų puodelyje nulemia daug faktorių: arbatos ir vandens kokybė, paruošimui naudojamas arbatžolių ir vandens kiekis, vandens temperatūra ir užpylimo laikas. Taip pat,  rezultatui įtakos

Daugiau »