Matcha arbata – 10 įdomių susipažinimo faktų. Trumpai apie numylėtą japonišką arbatą nuo arbatos laukų iki puodelio. Kas yra matcha ir kaip ją paruošti?
1. Matcha – nuo senų senovės vertinama arbata
Matcha – tai labai smulkiai sumalti žaliosios arbatos lapelių milteliai. Dėl didelės koncentracijos naudingųjų medžiagų, kofeino ir L-teanino, nuo senų senovės ji praminta nemirtingumo eliksyru.
2. Pagaminimas – lėtas procesas
Matcha pagaminimas – ilgas ir sudėtingas procesas. Per valandą sumalama tik apie 30-40 g ceremoninės matchos miltelių. Toks greitis yra palaikomas siekiant išsaugoti arbatos kokybę. Jei malimo procesas vyktų greičiau, malūno viduje kiltų temparatūra – tai turėtų poveikį arbatos kokybei. Malant kulinarinės rūšies matcha, industrijoje naudojami kitokie malūnai. Jais sumalama iki 10 kg per valandą.
3. Kokybę nusako spalva
Matcha kokybę nusako miltelių spalva. Kuo ryškesnė ir sodresnė žalia miltelių spalva, tuo aukštesnė matcha kokybė.
4. Unikalų skonį ir spalvą lemia ypatingas arbatmedžių auginimas
Itin ryškią žalią spalvą, ypatingą saldumą bei umami, žalumynų skonį šiai arbatai suteikia specialus arbatmedžių auginimas: arbatos krūmai keturias savaites prieš skynimo pradžią yra uždengiami ir auginami šešėlyje.
5. Žvalinančiu, tonizuojančiu poveikiu matcha – puiki konkurentė kavai
Arbatmedžių dengimas matcha arbatai suteikia ne tik ypatingą skonį bei akį žavinčią spalvą – tai padidina L-teanino ir kofeino koncentraciją lapeliuose. Dėl didelio L-teanino ir kofeino kiekio matcha turi stiprų ir ilgai trunkantį tonizuojantį, žvalinantį, padedantį susikaupti bei gerinantį mąstymo produktyvumą poveikį. Dėl aukšto kofeino kiekio ši arbata – puiki alternatyva kavos mėgėjams.
6. Matcha itin gausi kūną sveikatinančiomis savybėmis
Matcha arbata neretai vadinama „supermaistu“. Šioje arbatoje gausu antioksidantų, manoma, kad matchos gėrimas gerina imunitetą, mažina širdies ir kraujotakos sutrikimų riziką, padeda normalizuoti metabolizmą bei sulieknėti, palaikyti sveiką odą, virškinimą bei burnos higieną. Geriant matcha suvartojate pačius arbatos lapelius, todėl matcha puodelis naudingosiomis medžiagomis gerokai pralenkia įprastą žaliosios arbatos puodelį.
7. Tradiciškai serviruojama arbatos rituale
Tradiciškai matcha ruošiama ir serviruojama rituališkai, arbatos ceremonijoje. Matcha ceremonija – tai arbatos meditacija. Ceremonijoje arbata geriama tyloje, susikaupus, atsiduodant harmonijos ir estetikos pajutimui, puoselėjant ramybę, pagarbą, tyrumą.
8. Paprasta ir greita pasiruošti ir namuose
Naudojant „ūkininko metodą“, arbatą paprasta ir greita pasiruošti namuose: jums tereikės kokybiškos matcha, dubenėlio ir chasen šluotelės.
Ruošdami matchą, pirmiausia „pažadinkite“ chasen šluotelę – kelias minutes palaikykite ją karštame vandenyje. Prieš dėdami matcha miltelius, juos išsijokite. Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite išsijotus miltelius su mažu kiekiu vandens. Pilkite likusį vandenį ir iki putų plakite šluotele piešdami M raidę. Rekomenduojamos matcha ruošimo proporcijos: 1,5-2 g matcha miltelių ir 70-80 g vandens.
9. Vandens temperatūra nulemia arbatos skonį
Matcha ruošiama naudojant 80 °C temperatūros vandenį. Naudojant karštesnį vandenį, išsiskiria daugiau kofeino, išryškėja kartesnės arbatos skonio natos. Vėsesnis vanduo padeda atskleisti saldžiąsias arbatos skonio natas.
10. Prieš geriant matcha – įprasta pasaldinti gomurį
Tradiciškai, prieš geriant matcha, įprasta suvalgyti mažą saldumyną. Manoma, kad skonių kontrastas paskanina matcha arbatos patirtį, o taip pat paruošia virškinimo sistemą matchos puodeliui.
Gardžios arbatos,
Rūta