matcha arbata

Kaip atsiranda matcha arbata? Kaip ją išsirinkti ir taisyklingai paruošti?

Matcha arbatos kelionė prasideda dar laukuose, apie 4 savaites iki derliaus nuėmimo.

Vienas iš japoniškų arbatų išskirtinumų – dengimas nuo tiesioginių saulės spindulių. Šis metodas taikomas matcha, gyokuro, kabuse sencha ir kai kurioms sencha (kaip pvz. Akky-san sencha) arbatoms. Dengimo laikas priklauso nuo siekiamo rezultato.

Trumpa ištrauka pavasario užrašų: „Arbatos laukai jau žaliuoja, ir laukuose ūkininkai ima pirmąjį derlių. Nuostabūs kvapai ir puikios spalvos! Nors ir visur žalia, ši spalva ne vienintelė simbolizuoja pavasarį japoniškos arbatos pasaulyje – dalis laukų „nusidažė“  juoda spalva. Taip nutiko dėl vadinamo „shading“  – arbatos krūmų apdengimo juodos spalvos medžiaga. Nors juoda spalva ir ne tokia miela akiai kaip žalia, bet ji vis tiek labai džiugina, nes žinai, kad po tuo uždangalu vyksta magija! Arbatos medžiai yra uždengiami siekiant sumažinti saulės spindulių kiekį, kad arbata įgautų saldaus umami skonio.“

arbatos laukai

Dengiamos arbatos lapeliuose atsiranda daugiau L-Teanino amino rūgšties ir chlorofilo, kas lapelius padaro daug žalesnės spalvos, o dėl L-Teanino arbata turi daugiau umami skonio. Nors toks arbatos auginimo procesas gal ir ne toks smagus – labai daug papildomo darbo uždengiant ir po to nuimant medžiagą (dažnai nuėmimo metu keikdavau tą nesibaigiančią sunkią medžiagą), bet skonis tikrai vertas papildomų pastangų.

Labai buvo įdomu stebėti kraštovaizdžio pokytį. Iš pradžių vis nekantriai klausdavau ūkininko: „O kada mes degsime? Jau mačiau tame kaimelio galio uždengė“. Akky-san atsakydavo: „Tame kaimelio gale šilčiau, tas laukas galbūt jau pasiruošęs būti uždengtu”. Toks nuolatinis smalsumas vis primindavo, kad arbatmedis tai tarsi gyvas organizmas, o ne „štampuojamas“  produktas, o ūkininkas – šio augalo meistras.

Po keturių savaičių magijos, juodoji medžiaga kruopščiai nuimama ir suvyniojama kitam derliui.  Ryškiai ryškiai žalios spalvos lapeliai nupjaunami ir keliauja į tencha gamyklą.

Tencha – tai apdoroti arbatos lapeliai, iš kurių vėliau malama matcha arbata (industrijoje kalbant apie matcha išgavimą dažniausiai išgirsite tencha pavadinimą, o ne matcha).

Tai gi lapeliai keliauja į tencha gamyklą, kur jiems atliekami apdorojimo procesai. Lapeliai keliauja per visas stadijas labai panašiai kaip ir kita japoniška žalioji arbata. Tik štai vienas iš tencha išskirtinumų tas, kad lapeliai nėra minkomi. Tad, kaip matote nuotraukose, galutinis rezultatas maži lygaus paviršiaus lapeliai.

Tencha taip pat gali būti geriama kaip arbata ar naudojama kulinarijoje. Koks skonis? Lengvas, gaivus ir saldus. O kvapas neapsakomai gaivus ir šviežias.

Paskutinė, itin svarbi matcha gaminimo stadija – tencha malimas. Kiekviena stadija daro didelę įtaką rezultatui – arbatmedžio auginimas ir jo rūšies pasirinkimas, kaip tencha buvo paruošta ir kaip galiausiai buvo sumalta.

Kiek teko bendrauti su norinčiais išgauti matcha kitose šalyse, sunkiausia dalis – sumalti matcha taip kaip Japonijoje. Technika, keramikinių malūnų unikalumas ir patirtis neleidžia svetimšaliams pasiekti tokios kokybės.

Iš tiesų, viena iš priežasčių kodėl ceremonijai skirta matcha tokia brangi – kokybiškam pagaminimui reikia labai daug darbo ir dar daugiau žinių.

Tradiciškai matcha arbatai malti buvo naudojami rankiniai, iš akmens pagaminti malūnai. Šiandien jie yra automatizuoti, tačiau išlaikę tą patį principą. Matcha malimas – labai lėtas procesas, per valandą galima sumalti tik apie 30-40g arbatos miltelių. Toks greitis yra palaikomas dėl to, kad išlaikyti arbatos kokybę – jei greičiau maltų kiltų temperatūrą malūno viduje ir tai darytų įtaką kokybei.

Industrijoje, gaminant kulinarinę matcha, naudojami kitokio tipo maltuvus, kurie gali sumalti apie 10kg per valandą.

matcha malimas

Kuo skiriasi kulinarinė ir ceremoninė matcha ir kas nusprendžia kokybę?

Dažnam kyla klausimas kaip išsirinkti kokybišką arbatą? Matcha arbata nėra gaminama tik Japonijoje. Ši arbata gali būti pagaminta Kinijoje, Indonezijoje ir kitose šalyse, kurios sugeba pritaikyti auginimo bei gaminimo technikas. Norint paragauti tikrosios, tradicinės matchos reikia atkreipti dėmesį, kad ji būtų pagaminta Japonijoje. Taip pat įdomu tai, kad vakaruose suskirstytos matchos kategorijos pvz.: premium matcha, super premium, dažnai gali būti marketingo triukas norint pabrėžti kokybę, tačiau pačioje Japonijoje nėra apibrežta aiškios kvalifikacijos.  Taip pat svarbu žinoti, jog jei ant arbatos pakelio yra užrašas „žaliosios arbatos milteliai“ (angl. green tea powder), ši arbata nebūtinai yra matcha. Tai gali būti tiesiog paprasta žalioji arbata sumalta į miltelius. Matcha arbata yra auginama kitaip, negu įprasta žalioji arbata, pereina daug daugiau procesų ir turi tam tikrus skonio ypatumus negu paprasta žalia arbata. Kaip išsirinkti matcha, kurios kaina ir kokybė atitiktų? Klausti tiekėjų kuo daugiau klausimų: Kur pagaminta? Kada pagaminta? Kokia arbatmedžio rūšis? Ir stebėkite atsakymus. Stebėkite arbatos tekstūrą, skonį, spalvą. Svarbu bandyti, ekspermentuoti, išbandyti kuo daugiau matchų ir taip atrasti sau tinkamiausią.

ceremoninė matcha

Yugen tea parduotuvėje galima rasti meistro Osada-san kulinarinės matcha arbatos ir ūkininko Akky-san ceremoninė matcha. Osada-san matcha milteliai – puikus pagalbininkas Jūsų kulinarinėms fantazijoms įgyvendinti. Šiais ryškiai žalios spalvos ir intensyviu bei turtingu umami skoniu praturtintais milteliais galite pagardinti pyragus, salotų padažus bei kitus patiekalus. Tuo tarpu Akky-san matcha arbata gaminama iš gokou rūšies arbatos krūmo, kuris suteikia matcha arbatai saldesnį nei įprastai umami skonį ir kreminės tekstūros jausmą burnoje. Tai yra aukščiausios kokybės matcha arbata, kurią rekomenduojama gerti vieną. Dėl saldesnio ir neapkarstančio skonio puikiai tinka pradedantiesiems.

Kaip ruošti matcha arbatą – patarimai geresniam rezultatui

Pasigaminti matcha arbatą ūkininko, o ne ceremoniniu metodu jums reikės:

Jeigu šių dalykų neturite namuose – tai yra jūsų pirmosios matcha patirtys, namuose paieškokite paprasto šaukštelio, sietelio ir gilaus dubenėlio sriubai. Jeigu neturite chasen, kuri yra labai rekomenduotina geram rezultatui pasiekti, galbūt turite putos plaktuvą, kurį galėtumėte panaudoti vietoje chasen.

Pirmiausia pažadinkite savo chasen šluotelę. Jeigu nenaudojate šluotelės kasdien, pripilkite puodelį karšto vandens ir palaikykite kelias minutes. Jeigu šluotelę naudojate kasdien, vis tiek vertėtų šluotelę praplakti karštame vandenyje bent jau pusę minutės. Prieš dėdami matcha miltelius, juos išsijokite. Tai nėra būtinas žingsnis, tačiau labai vertingas. Ūkininko metodu ruošimas skiriasi tuo, kad pirmiausia padarome matchą pastą: įpilame labai nedaug vandens ir tiesiog sumaišome. Taip palengvinsite plakimą vėliau ir apsaugosite, kad neliktų gumulėlių. Išmaišius pastą, įpilkite likusį vandenį. Plakite tarsi pieštumėte „M“ formą. Nevertėtų šluotelės labai trinti į dugną. Tiesiog plakite paviršiuje.

Gardžios arbatos!

1 komentaras apie “Kaip atsiranda matcha arbata? Kaip ją išsirinkti ir taisyklingai paruošti?”

  1. Atgalinis pranešimas: 4 būdai paruošti šaltą arbatą | Yugen Tea

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *