šalta arbata

4 būdai paruošti šaltą arbatą

Norisi kažko gaivaus, vėsaus ir sveiko? Vasara – vienas iš geriausių metų laikų mėgautis arbata! Šalta arbata – ne tik sveikas gėrimas karštomis dienomis, bet ir puikus būdas atrasti unikalius arbatos skonius. Dalinamės keturiomis šaltos arbatos ruošimo technikomis.  

Arbata + ledukai 

Kam: kasdienai ir vakarėliams

Vakarų pasaulyje dažniausiai sutinkamas šaltos arbatos ruošimo būdas kai arbata pirmiausia yra paruošiama karštu vandeniu, atvėsinama ir pilama ant ledukų. Šaltą arbatą pasiruošti nesudėtinga, o tai gali būti spalvingas vasaros vakarėlio akcentas!

Šiuo metodu galima ruošti visas arbatas bei žolelių ir vaisių nuovirus. Ypač rekomenduotinas arbatoms, kurioms dėl savo specifikos reikalingas šiltas vanduo, kaip matcha ar hojicha milteliai. Taip pat, jei naudojate aromatizuotas, prastenės kokybės arba arbatas, kurios įprastai yra „nuplaunamos“ prieš geriant. Bei kai vanduo arbatai ruošti gali būti geriamas tik virintas.

Kaip ruošti šaltą lapelių arbatą?

  1. Paruoškite savo norimos arbatos koncentratą t.y. kiek stipresnę arbatą nei įprastai.250ml koncentrato paruošti naudokite apie 3 a.š. arbatos, palikite apie 8-10 min. Išimkite sietelį ar perpilkite į kitą indą.
  2. Palikite šaldytuve atvėsti arba galite naudoti iš karto.
  3. Pilkite į ledukų ar šaldytų vaisių pripildytą stiklinę, galite papuošti įvairiais vaisiais ir uogomis.

Kaip ruošti šaltą matcha arbatą?

  1. Paruoškite matcha arbatą įprastu būdu, tačiau vietoje 80ml naudokite apie 40ml Kaip ruošti matcha arbatąūkininko metodu galite sužinoti čia.
  2. Pilkite matcha ant ledukų.

Idėjos šaltiems matcha gėrimams:

Matcha limonadas – pasaldinkite mėgstamu saldikliu matcha arbatą, pilkite ant ledukų, įpilkite gazuoto vandens, galite pagardinti mėtomis, uogomis, citrina ar agurku.  

Matcha su kokosų vandeniu – paruoštą matcha pilti ant ledukų, įpilkite apie 40ml kokosų vandens.

Šalta mėtų matcha – paruoškite mėtų ar pipirmėčių nuovirą, jį naudokite vietoje vandens matcha arbatai ruošti. Paruoštą arbatą pilkite ant ledukų.

Arbatos ruošimas vėsiu vandeniu – mizudashi

Kam: kasdienai ir vakarėliams

Mizudashi yra šaltos arbatos ruošimo būdas, kai naudojamas šaltas vanduo, o paruošimas trunka 4-6 valandas. Tai bene populiariausias arbatos ruošimo būdas Japonijoje. Žalioji arbata, ruošiama vėsiame vandenyje, išskiria daug mažiau kofeino ir katechinų, kurie atsakingi už kartų skonį. Tačiau išlaiko teaninų kiekį, kuris pasižymi saldžiu lengvu umami skoniu. Pasigaminti šaltą, gaivų gėrimą galima iš vakaro – laikykite per naktį šaldytuve, o gėrimu mėgaukitės kitą dieną. Tai – puikus būdas pakartotinai panaudoti arbatos lapelius, kurie buvo naudojami karštai arbatai ruošti.

Kaip ruošti šaltą arbatą?

  1. Į Hario ar panašaus tipo butelį su filtru įdėkite apie 8g (2 š) arbatos lapelių.
  2. Užpilkite apie 750 ml geriamo kambario temperatūros vandens.
  3. Palikite šaldytuve 4-6 val. ar per naktį.

Kokias arbatas naudoti?

  • Japoniškas žaliąsias arbatas, kaip sencha ar kukicha.  Skonis bus kur kas lengvesnis ir saldesnis nei ruošiant karštu vandeniu. Galima pernaudoti jau naudotus arbatos lapelius. Paruoštą arbatą galite papildomai pagardinti agurku ar citrina.

Rekomenduojame: ūkininko Ryo-san sencha, meistro Osada-san kukicha.

hario butelis šaltai arbatai
  • Kepinta žalioji arbata – hojicha. Skonis itin išraiškingas, malonus. Puikiai atsiskleidžia kepinto skonio natos.

Rekomenduojame: išraiškingam kepintam skoniui – ūkininko Akky-san hojicha, lengvesniam kepintam skoniui – ūkininko Ryo-san hojicha.

  • Japoniška juodoji – wakoucha. Puikus pasirinkimas net ir tiems, kam galbūt juodoji arbata nėra mėgstamiausias gėrimas. Saldus ir gaivus skonis be juodai arbatai būdingo kartumo.

Rekomenduojame: ūkininko Osamu-san juodoji arbata, ūkininko Matsumoto-san rūkyta juodoji arbata.

Koridashi – ledu ruošta arbata

Kam: lėtam mėgavimuisi procesu ir naujam požiūriui į arbatą

Dar vienas šaltos arbatos ruošimo metodas yra atkeliavęs iš Japonijos. Šį būdą rekomenduojame išbandyti gyokuro arbatos mylėtojams – netradiciniam skoniui bei estetikos momentui, stebint tirpstančio ledo ir arbatžolių  sintezę. Viskas slypi paprastume, tad ypatingų indų nereikės – galite naudoti arbatinį ar taurę. Ledas visiškai ištirpsta per 1-2 val., priklausomai nuo kambario temperatūros, tačiau laukti rezultato tikrai verta!

ledu ruošta arbata

Kaip ruošti?

  1. Į kyusu ar martinio taurę įdėkite apie 2.5 g arbatos.
  2. Įdėkite apie 3 vidutinio dydžio ledukus.
  3. Gerkite ištirpus ledukams.

Kokias arbatas naudoti?

Dažniausiai šiam būdui ruošti naudojamos žaliosios arbatos – kaip gyokuro ar kabuse sencha.

Rekomenduojame: meistro Uejima-san gyokuro, ūkininko Akky-san sencha.

Varvančio ledo (Ice drip) metodas

Kam: lėtam mėgavimuisi procesu ir naujam požiūriui arbatą

Tikime, kad laiko patikrinti arbatos ruošimo metodai yra geriausi, tačiau kas, jei ne mes, ieškosime naujų? Analizuojant arbatos ir kavos kultūrą, galima pastebėti ryškų skirtumą tarp kavos metodų ruošimo gausos. Pagalvojome, o jei paruoštume arbatą naudojant kavos prietaisus – sifonu, Chemex, V60 ar ice drip metodu? Pastarasis buvo tikras atradimas! Kaip ir koridashi, šį būdą rekomenduojame norintiems savo arbatos patirtį perkelti į kitą lygį. Paruošti apie 100ml arbatos gali užtrukti apie 3-4 val., tačiau rezultatas tikrai vertas laukimo! Šiuo būdu ruoštos arbata primins itin koncentruotą saldaus umami skonio gyokuro eleksyrą.

Ice drip metodui pritaikyti yra sukurtas specialus prietaisas, tačiau, šiek tiek pasukus galvą, galima atkartoti ruošimo principą ir iš namuose randamų įrankių.

Kaip veikia ice drip prietaisas?  Viršutinę ruošimo indo dalį užpildo ledas arba ledo ir šalto vandens mišinys. Šioje prietaiso dalyje yra lašintuvas, kuris leidžia reguliuoti vandens lašų greitį – 1-2 lašai per sekundę. Šie ledinio vandens lašai krenta ant arbatos lapelių. Prasiskverbęs pro arbatos lapelius vanduo nubėga į atskirą indą.

Kaip ruošti?

Priemonės:

  • Indas sudėti ledui, kuris turėtų skylę ištirpusiam ledui lašėti, pvz. V
  • Indas paruoštam arbatos gėrimui, pvz. arbatinis. Mes savo eksperimentams naudojome Chemex.
  • Sietelis arbatai. Geriausias toks, kuris lengvai įsistatytų į indą paruoštai arbatai. Mes naudojome Chemex kugio formos metalinį filtrą.
  1. Įdėkite 5 g. arbatosį sietelį
  2. Įdėkite apie 7 vidutinio dydžio ledukus į ledukų indą.
  3. Laukite ir mėgaukitės arbatos eleksyru po 3-5 val.

Kokią arbatą naudoti?

Gyokuro arbata sužibės ryškiausiais skoniais. Kaip alternatyvą galite naudoti kitas dengtas arbatas kaip kabuse sencha.

Rekomenduojame: meistro Uejima-san gyokuro, ūkininko Akky-san sencha.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *