Ką reikėtų žinoti apie sencha arbatą?

Sencha arbata yra populiariausia arbatos rūšis Japonijoje, kuri sudaro apie 70% visos išgaunamos arbatos. Būtent nuo šios arbatos rūšies reikėtų pradėti japoniškos arbatos pažinimo kelionę.

Žodis „sencha“  reiškia garintą arbatą. Šiandien geriamos sencha arbatos forma atsirado tik XVIII a. kaip priešprieša griežtoms arbatos ceremonijos taisyklėms. Iki tol Japonijoje buvo išgaunama tik matcha – miltelių formos arbata, kuri buvo ruošiama apeigų bei arbatos ceremonijų metu. Japonijoje išpopuliarėjo tuo metu Kinijoje vyraujanti palaidų arbatžolių, ruošiamų arbatinyje, gėrimo forma.

Ką reiktų žinoti apie sencha arbatą?

1. Sencha yra garinta arbata ir jos lapeliai tradiciškai visada būna adatėlės formos. 

Sencha apdorojimą galima būtų išskirti į tris pagrindinius etapus: garinimas, minkymas ir džiovinimas.

Garinimas yra trumpiausias, bet svarbiausias japoniškos žaliosios arbatos apdorojimo žingsnis! Paprastai šis procesas trunka tik nuo 20 iki 120 sekundžių. Jis padeda sustabdyti oksidacijos procesą lapelių viduje.

Minkymo etapas yra ilgiausias – gali trukti kelias valandas. Tai nėra tik vienas žingsnis, jį sudaro kelių, panašių veiksmų seka. Visų pirma, minkymas padeda išdžiovinti garuose gautą papildomą drėgmę. Jam stiprėjant, vidinė lapelių drėgmė išstumiama į paviršių. Tokiu būdu padedama sulaužyti arbatos lapų ląstelių sieneles. Tai reikalinga dėl to, jog užplikius arbatą, vanduo galėtų lengviau prasiskverbti į lapelius. Galutinėje šio etapo stadijoje arbatos lapeliai suformuojami gražios, tiesios adatėlės formos. 

Po to arbatos lapeliai yra džiovinami. Džiovinimas padeda sumažinti arbatos lapų drėgmę iki 5%.

japoniškos arbatos kelias
2. Nors garinimo laikas yra labai trumpas, tačiau kiekviena sekundė itin svarbi!

Lapelių garinimas gali trukti nuo 20 iki 120 s. Kiekviena sekundė gali nulemti galutinio rezultato skonį. Japoniškos arbatos pasaulyje yra išskiriamos dvi pagrindinės sencha arbatos rūšys pagal garinimo laiką gamybos proceso metu. Asamushi stiliaus sencha yra garinama apie 20-30 s., ko pasekoje lapelių struktūra yra stipresnė, arbatos spalva šviesesnė, o skonis ir kvapas primena šviežios žolės bei daržovių natas. Ilgiau garintos arbatos (daugiau nei 80 s) fukamushi sencha lapeliai trapesni, arbatos spalva gilesnės žalios spalvos, o skonis intensyvesnis.

Iliustracija iš www.itoen-global.com

Kaip ruošti sencha arbatą?

Ruošiant senchą arbatą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į pardavėjo nurodytas instrukcijas ant pakuotės, kadangi kiekvienos sencha arbatos savybės šiek tiek skiriasi. Norint atrasti skirtingus savo mylimos arbatos skonius ir paeksperimentuoti, reikėtų atminti, kad arbatos skonį nulemia keturi arbatos ruošimo komponentai: arbatžolių kiekis, vandens kiekis, užpylimo laikas bei vandens temperatūra. Tad, manipuliuojant šiais parametrais, galima išgauti skirtingus skonius. Priežastis, kodėl taip atsitinka, yra ta, jog, naudojant skirtingus paruošimo būdus, skiriasi arbatos cheminių komponentų kiekio išsiskyrimas į vandenį. Pagrindiniai komponentai, esantys japoniškoje žaliojoje arbatoje esantys komponentai – katechinai, kofeinas, teaninas. Katechinai ir kofeinas suteikia arbatai kartų, sausą skonį, o teaninas pasižymi saldžiu umami skoniu. Kuo daugiau arbatos įdėsite į nustatytą vandens kiekį, tuo daugiau cheminių komponentų išsiskirs ir atvirkščiai. Kuo karštesnis vanduo ir ilgesnis užpylimo laikas tuo daugiau katechinų ir kofeino išsiskirs. Kuo žemesnę temperatūrą pasirinksite, tuo labiau išryškės saldžios umami natos.

Ruošimo būdus galima grupuoti pagal vandens temperatūras:

  • Aukšta temperatūra – apie 90-100 laipsnių. Naudojant šios temperatūros vandenį, užpylimo laikas ženkliai sutrumpėja – vos 30-40 sekundžių. 
  • Šilta temperatūra – 60-80 laipsnių, užpylimo laikas sieks apie 60-90 sekundžių. Ši žaliosios arbatos technika yra populiariausią bei dažnai geriausiai atskleidžia arbatos skonį ir komponentus.
  • Vėsi temperatūra – kambario temperatūros vanduo – iki 20 laipsnių, patartina laikyti pakankamai ilgai, galima net per naktį.
  • Lediniu vandeniu – ruošimas ledu. Įdedami keli ledo kubeliai į senchą ir geriama ištirpus ledui.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kaip atvėsinti vandenį arbatai?

Tradiciškai Japonijoje vanduo vėsinamas iš vieno nedidelio indo perpilant į kitą. Manoma, kad kai vėsinamas nedidelis kiekis vandens, kiekvieną kart perpilus į kitą indą, vandens temperatūra nukrenta apie 10 laipsnių C. 

Ar galima valgyti sencha arbatos lapelius?

Taip, manoma, kad apie 70-80% naudingų medžiagų pasilieka lapeliuose. Jaunus, minkštus japoniškos sencha arbatos lapelius galite gardinti sojų padažu ar alyvuogių aliejumi, pakepinti sezamų sėklų aliejuje, naudoti ruošiant miso sriubą vietoje jūros dumblių ar kitaip gardinti patiekalus.

Ar visa sencha pagaminta Japonijoje?

Nors pats žodis  „sencha“  yra japoniškas ir apibūdina garuose apdirbtą žaliają arbatą, tačiau žalioji arbata, išgauta kitose šalyse, taip pat gali būti pavadinta šiuo pavadinimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *