Ochazuke – tradicinis japoniškas patiekalas, kuomet ryžiai yra užpilami arbata. Nors ir skamba kiek
keistokai, šis patiekalas patiks mylintiems arbatą ir japonišką kultūrą. Ochazuke išvertus pažodžiui
reiškia „panardintas arbatoje“.
Tradiciškai ochazuke yra ruošiamas pusryčiams arba kaip lengvas užkandis. Naudojami ryžių
likučiai, turimi pagardai, žuvies (ar mėsos) likučiai ir, žinoma, arbata. Šiuo patiekalu japonai gydo
pagirias ir peršalimą. Lietuviškas ochazuke atitikmuo – vištienos sultinys.
Arbata ochazuke atlieka labai svarbų vaidmenį, čia iš tikrųjų svarbu, kokia arbata yra naudojama,
nes jos skonis patiekale iš tiesų ryškus. Japoniška arbata šiam patiekalui visada bus geras
pasirinkimas.
Ochazuke patiekalo sudedamosios dalys:
Ryžiai
Kaip ir didelės dalies japoniškų patiekalų, ochazuke pagrindas yra ryžiai. Norint išgauti
geriausią patiekalo tekstūrą reikėtų naudoti trumpagrūdžius ar apvalius ryžius. Puikiai tiks apvalieji,
sushi arba risotto (arborio) ryžiai. Jie išvirę tampa lipnūs, kremiški, tad suteikia ochazukei
švelnumo. Galima naudoti ir ilgagrūdžius ryžius, bet ochazuke bus traški, o šiam patiekalui tai
nebūdinga. Tradiciškai ochazuke naudojami ryžiai likę nuo vakarykščio maisto.
Arbata
Patys japonai dažniausiai nesismulkina ir renkasi tą arbatą, kurią turi spintelėje. Jei norite
pabandyti įvairių variacijų ir skonių, o galbūt atrasti geriausią derinį, pabandykite įvairių rūšių
arbatą. Arbata šiame patiekale atsiskleidžia visu savo grožiu, įsigerdama į kiekvieną ryžių grūdelį,
tad naudokite tai, kas patinka. Jei išsirinkti per daug sunku, štai kelios mūsų rekomendacijos:

Genmaicha
Tai yra žalioji arbata su kepintais ryžiais. Ši arbata gaivaus skonio su skrudintu riešutų
poskoniu, kurį suteikia kepinti ryžiai. Puikiai tiks, jei ant ryžių dėsite kažką ryškaus – keptą žuvį ar
marinuotas daržoves.
Sencha
Lengvo ir gaivaus skonio žalioji arbata sencha iš jaunų arbatos lapelių, kuri puikiai atgaivins
vasarą. Skonis neįmantrus, tad tiks su įvairiausiais priedais. Nuplikytus jaunus lapelius galite dėti
tiesiai į ochazuke! Jie suteiks patiekalui gaivaus žemiško skonio.
Hojicha
Ši kepinta žalioji arbata iš ties puikus pasirinkimas gaminant ochazuke vakarienei, nes
kepinimo metu arbata praranda dalį kofeino. Hojicha yra dūminio, šveniai aitraus poskonio, kuris
puikiai sužais su stipriais skoniais – grybais, kepta mėsa, sojos ar ponzu padažais. Švelnesnės
arbatos būtų nustelbtos tokių ryškių ingredientų.
Gyokuro
Ypatinga, unikali bei prabangi arbata. Naudojant gyokuro arbatą, rekomenduojama priedų naudoti
kuo mažiau ir kuo švelnesnių, kad jie neužgožtų skonio ir leistų pasimėgauti ypatingu šios arbatos
skoniu.
Ochazuke priedai
- Furikake. Tai yra pabarstukai ryžiams. Jie būna sudaryti iš džiovintų dumblių, žuvies, prieskoninių žolelių.
- Japoniškai marinuotos daržovės tsukemono. Galima pasigaminti namuose arba įsigyti azijietiškose parduotuvėse.
- Žuvis. Tai gali būti kepta žuvis, likučiai ar džiovinta žuvis (bonito)
- Dashi sultinio milteliai.
- Dumbliai. Puikiai tiks sushi dumbliai arba dumbliai užkandžiams.
- Grybai. Galima naudoti džiovintus shiitake, bet tinka ir pievagrybiai.
- Kepta mėsa ar jos likučiai.
- Svogūnų laiškai.
Skanaus!
*Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su Minimali Virtuvė.
