arbatos ceremonija

Japoniškos arbatos istorija trumpai

Arbatos istorijos pradžia Japonijoje laikoma VIII a. Tuo metu budizmas plačiai išpažintas Rytų Azijoje, o jo vienuoliai keliaudavo į Kiniją tam, kad pasisemtų naujų žinių ir galėtų skleisti savo tikėjimo idėjas gimtinėje. Į Japoniją sugrįžę deznbudzimo vienuoliai – Kūkai ir Saičio – atvežė kiniškos arbatos, o kartu ir žinias bei receptus, davusius pradžią arbatos gamybai Japonijoje.

Didesnio susidomėjimo Japonijoje arbata sulaukė tik XII a., kada visuomenėje ėmė plačiau sklisti dzenbudizmo idėjos. Ji tapo neatsiejama religinių ritualų dalimi. Pastebėta ir arbatos nauda žmogaus organizmui: ji branginta ir laikyta „gyvybės eliksyru“. Tuo metu, kaip ilgaamžiškumo suteiksiantį ir sveikatą sustiprinsiantį gėrimą, arbatą vienuoliai pristatė aristokratijos sluoksniui. Nors ilgaamžiškumo klausimas buvo aktualus visų socialinių sluoksnių žmonėms, arbata išpopuliarėjo būtent aristokratijos tarpe. Itin paplito įvairūs arbatos ragavimo konkursai, kuriuose praktikuotas kiniškas etiketas ir naudoti iš Kinijos atvežti indai. Laikui bėgant, Japonijoje formavosi savitas arbatos vartojimo etiketas ir papročiai, iš kurių atsiradusi ir arbatos gėrimo ceremonija. Pradininku laikomas vienuolis Murata Džiuko, kuris patobulino arbatos gėrimo ceremoniją, pristatydamas ją kaip vieną iš dzenbudizmo praktikų.

Viena pagrindinių šio ritualo idėjų – atsiriboti nuo prabangos, mokytis įžvelgti grožį ir tobulumą paprastuose dalykuose. Būtent Murata Džiuko nustatė, koks turėtų būti arbatos ceremonijos kambario ir pakloto tatamio dydis, taip pat – kokios turėtų būti kambario dekoracijos. Edo laikotarpiu meistras Sen no Rikyū ištobulino ir sukūrė arbatos ceremonijos koncepciją. Dėka meistro arbatos ceremonija įsitvirtino samurajų ir aukštuomenės tarpe ir išgyveno savo „aukso amžiumių“. Tuomet XX a. pradžioje, po kelis šimtus metų trukusio atsiribojimo nuo pasaulio, Japonija vėl tapo atvira užsienio valstybėms: spartėjant industrializacijai, didėjant rinkos paklausai ir jos plitimui, japoniška arbata tapo masinės gamybos produktu.  Iki šių dienų japoniška arbata yra labai populiari ir perkama visuose pasaulio kampeliuose.

 

Praktikantė Laura

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *