Kaip išsirinkti tinkamus arbatos indus?
Arbatos skonį mūsų puodelyje nulemia daug faktorių: arbatos ir vandens kokybė, paruošimui naudojamas arbatžolių ir vandens kiekis, vandens temperatūra ir užpylimo laikas. Taip pat, rezultatui įtakos turi ir ruošimui naudojami indai bei technikos.
Dažniausiai išskiriamos dvi arbatos gaminimo technikos – vakarietiška ir azijietiška. Gaminant arbatą vakarietišku būdu, įprastai naudojamas sietelis, į kurį dedama mažiau arbatžolių negu azijietiškos arbatos paruošimo metu. Vakarietiško arbatos paruošimo metu pilama daugiau vandens, prailginant ruošimo laiką ir sumažinant galimų užpylimų skaičių.
Ruošiant arbatą azijietišku būdu, naudojama daugiau arbatžolių, mažiau vandens ir pagaminama daugiau užpylimų. Manoma, jog ruošiant arbatą šiuo būdu, geriau atsiskleidžia arbatos savybės bei galima pasimėgauti skirtingomis skonių patirtimis kiekvieno užpylimo metu.
Arbatos sietelis
Jei pasirinkote vakarietišką arbatos gaminimo būdą, reikėtų atsižvelgti į Jūsų sietelio kokybę. Sietelis turi būti kiek galima gilesnis ir platesnis. Neerdvūs ir maži sieteliai neleidžia prasiskleisti arbatos lapeliams ir perteikti viso skonio ir aromato. Tam, kad atrastumėte tikrą arbatos skonį, rekomenduojame išbandyti azijietišką ruošimo būdą arbatinyje.
Arbatiniai
Pagrindiniai klausimai, kuriuos turėtumėte sau užduoti renkantis arbatinį: kam ir kada planuoju jį naudoti? Ar ieškau universalaus ar specifinėms arbatoms (pvz. tik žaliajai) skirto arbatinio? Kokio dydžio ir kokiai žmonių grupei bus skirtas šis pirkinys?
Atsakius į šiuos klausimus, derėtų pagalvoti ne tik apie estetinį vaizdą, bet ir medžiagą, iš kurios pagamintas arbatinis. Manoma, kad neglazūruota keramika gali sugerti prieš tai gertos arbatos skonį. Dažnai arbatos mylėtojai savo neglazūruotuose induose gamina tik tam tikros ar panašių rūšių arbatą. Neglazūruoti indai gali limituoti ruošiamų arbatų įvairovę, tačiau praturtina arbatos skonį. Jei ieškote universalaus arbatinio, kuriame galėtumėte ruošti ir delikataus, ir intensyvaus skonio arbatas, pirmenybę reikėtų teikti glazūruotai keramikai ar stiklui.
Per daug sudėtinga atsakyti į iškilusius klausimus ir apgalvoti visas detales? Siūlome pradėti nuo pirmojo – kokią arbatos rūšį dažniausiai gaminate? Atsakius į šį klausimą, siūlome susipažinti su žemiau pateiktais populiariausiais japoniškos arbatos gaminimo indais.
Kyusu
Kyusu – tai japoniškas arbatinis su pailga ąsele. Tokio tipo ąselė buvo sukurta tam, kad laikant arbatinį nenudegtų rankos. Ši funkcija išduoda, kad kyusu tipo arbatiniu galima ruošti ne tik žaliąją arbatą – sencha, bet ir aukštesnės temperatūros reikalaujančias arbatas, kaip hojicha ar wakoucha. Įprastas kyusu yra didesnio, negu shiboridashi ar houhin, dydžio (150-450ml). Tad puikiai tinka ieškantiems universalaus arbatinio didesnei kompanijai.
Rekomenduojama gaminti: hojicha, wakoucha, genmaicha, bancha, sencha
Houhin ir shiboridashi
Houhin ir shiboridashi – tai mažos talpos arbatos gaminimo indai su dangteliu. Pagrindinis šių indų skirtumas tas, jog hoshin turi sietelį ir „snapelį“, o shiboridashi – ne. Šio tipo arbatiniai neturi ąselės ir yra mažesnės talpos (60-180ml), tad yra skirti aukštesnės kokybės sencha ar gyokuro, kurioms gaminti naudojamas šiltas vanduo. Dažnai rinkinyje kartu su arbatiniu randamas ir vėsinimo indas – samashi.
Rekomenduojama gaminti: gyokuro, kabuse sencha, sencha
Matchawan
Didelė dalis matcha arbatos patirties priklauso nuo to, kaip ji buvo paruošta. Tam svarbu turėti pagrindines priemones: machawan (dubenėlis), chasen (šluotelė) ir chasaku (šaukštelis). Matchawan randamas skirtingų dizainų ir keramikos stilių. Vienas iš patarimų pradedantiesiems – rinktis platesnį dubenėlį, kad inde būtų pakankamai erdvės arbatos plakimui šluotele.
Rekomenduojama gaminti: matcha
Visi arbatiniai turi savo paskirtį, tačiau kiekvienas arbatos mylėtojas gali juos išsirinkti individualiai. Norint susikurti savo asmeninį arbatos kelią, vadovautis visomis taisyklėmis tikrai nebūtina, tačiau, jeigu norite išsirinkti patį tinkamiausią arbatos indą – susisiekite su mums ir mes mielai patarsime bei atsakysime į visus Jums kylančius klausimus!