dano receptas

Japoniško deserto dango su matcha arbata receptas

Įrašo ir recepto autorė Emilija iš www.minimalivirtuve.lt

Ar žinote, ką reiškia emoji 🍡? Tai yra tradicinis japoniškas skanumynas hanami dango. Dango turi gilias tradicijas ir Japonijoje jų įvairovė labai plati, bet šiandien, kai jau taip norisi pavasario, jums papasakosime būtent apie šiuos trispalvius hanami dango. Hanami išvertus pažodžiui reiškia sakurų žydėjimo stebėjimą. Taip vadinama tradicija, kuomet japonai sakurų žydėjimo metu renkasi soduose ir rengia piknikus po žydinčiais medžiais. Iš visų rūšių dango, hanami metu valgomi būtent šie trispalviai hanami dango. Jų spalvos atspindi vyšnios šakeles.

Kaip ir daug kitų Japonijos tradicinių patiekalų, dango gaminami iš ryžių, tiksliau jų miltų. Tačiau ne iš mums įprastų ilgagrūdžių, bet iš japoniškų, trumpagrūdžių mochi ryžių miltų. Šie ryžiai išsiskiria tuo, kad savyje turi labai daug krakmolo, dėl to yra itin lipnūs. Šie ryžiai yra visiškai balti, kaip maži perliukai. Nuo šių ryžių pavadinimo kilo ir kito populiaraus japoniško deserto pavadinimas – mochi pyragėliai.

Dango yra subtiliai saldus saldumynas, kuris patiks tiems, kas nemėgsta itin saldžiai. Šis skonis neeilinis ir gurmaniškas, puikiai tiks tiems, kas nori išbandyti kažką naujo.

Skirtingi receptų variantai. Egzistuoja du skirtingi dango receptai: vieni vien tik iš ryžių, kiti su tofu. Nuotraukoje mažesni yra su tofu, didesni be. Pagrindinis skirtumas tekstūroje. Dango vien iš miltų truputį kietesni, ne tokie lipnūs. Dango su tofu lipnesni, tekstūra labiau primena guminukus. Dango su tofu pagaminimas šiek tiek paprastesnis. Kuris patiks labiau – skonio reikalas.

Dažymas. Tradiciškai žali dango dažomi su matcha arbata. Rožiniai dango tradiciškai paskaninami sakurų milteliais, kadangi Lietuvoje juos rasti ganėtinai sunku, galima naudoti džiovintų vyšnių miltelius.

Laikymas. Pagamintus dango rekomenduojama suvartoti per 2-3 dienas. Išvirtus ir atvėsusius dango reikėtų sudėti į sandarų indą su dangčiu arba pridengti maistine plėvele ir laikyti kambario temperatūroje iki kol bus suvartoti. Nedėkite į šaldytuvą, nes dango taps kieti ir neįkandami.

Dango su tofu

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenį sudedam tofu, miltus ir cukrų. Rankomis viską pertrinam ir minkom iki vientisos masės.
  2. Masę padalinam į tris dalis. Vieną trečdalį paliekam tokį, koks yra, į antrą įminkom matcha, o į trečią dažus/vyšnių miltelius. Minkom iki kol spalva tešloje bus vientisa.
  3. Kiekvieną gabalą tešlos padalinam į 5-6 dalis ir rankomis suformuojame rutuliukus.
  4. Puode užverdame vandenį. Į verdantį vandenį sudedame dango rutuliukus (nededam visų rutuliukų kartu, kad vieni nuo kitų nenusidažytų. Aš pirma išviriau baltus, tada žalius, o tada rožinius). Kai rutuliukai iškyla į paviršių, iškart išgriebiame ir sudedame į dubenį su lediniu vandeniu, kad jie nustotų virti.
  5. Išvirusius rutuliukus veriame ant iešmelių – pirma žalią, tada baltą, o tada rožinį. Tokia tradicinė tvarka.
dango su matcha

Ryžių miltų dango

Reikės:

  • 160g ryžių miltų
  • 120g kibių ryžių miltų
  • 100g cukraus
  • 3/4 puodelio karšto vandens
  • 1/2 a.š. Yugen Tea kulinarinės matcha miltelių
  • Trupučio rožinių maistinių dažų/vyšnių miltelių
  • Iešmelių

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišome miltus ir cukrų. Supilame karštą vandenį. Viską gerai išmaišome. Minkome rankomis iki vientiso, minkšto rutulio. Jei tešlą nesulimpa, įpilame dar truputį karšto vandens.
  2. Uždengiame dubenį lėkšte ir dedame į mikrobangų krosnelę 3 minutėms. Įsitikinkite, kad jūsų indai saugūs dėti į mikrobangų krosnelę.
  3. Karštą tešlą atsargiai išverčiame iš indo ir padaliname į tris dalis. Vieną trečdalį tešlos paliekam tokį, koks yra, į antrą įminkom matcha, o į trečią dažus/vyšnių miltelius. Minkome iki kol spalva tešloje bus vientisa. Jei tešla minkant trupa, įpilame šlakelį vandens.
  4. Padaliname kiekvieną tešlos gabalėlį į 10 dalių. Susišlapiname rankas ir rankomis formuojame rutuliukus.
  5. Puode užverdame vandenį. Į verdantį vandenį sudedame dango rutuliukus (nededame visų rutuliukų kartu, kad vieni nuo kitų nenusidažytų.  Kai rutuliukai iškyla į paviršių, iškart išgriebiame ir sudedame į dubenį su lediniu vandeniu, kad jie nustotų virti.
  6. Išvirusius rutuliukus veriame ant iešmelių – pirma žalią, tada baltą, o tada rožinį.

Skanaus!

Daugiau gardžių receptų rasite www.minimalivirtuvė.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *