Rūta Katiliūtė
Teksto autorė
Matcha latte – tai žaliosios arbatos latte, gaminama iš smulkiai sumaltų žaliosios arbatos miltelių matcha ir pieno. Jos sudėtyje kavos nėra, tačiau yra kofeino. Paprastai matcha arbata geriama be pieno, tačiau nepratusiems prie intensyvaus matcha skonio, pagardintą pienu prisijaukinti bus lengviau. O prisijaukinti – verta. Matcha latte, žavinti ryškia, sodria žalia spalva ir subtiliu skoniu, pamažu tampa vis populiaresniu pasirinkimu, o dėl žvalinančio ir tonizuojančio poveikio, matcha – itin mėgstama alternatyva rytiniam kavos puodeliui.
Kodėl vietoje kavos puodelio verta rinktis matcha latte?
Matcha latte – stipriai tonizuojantis ir žvalinantis gėrimas su didele kofeino koncentracija. Skirtingai nuo kavos, dėl arbatoje esančio L-teanino, matcha kofeino poveikis lėtesnis ir ilgesnis. Manoma, kad L-teaninas matcha arbatai suteikia ir atpalaiduojantį, stresą mažinantį, neuroplastiškumą gerinantį, mąstymo produktyvumą ir koncentraciją didinantį bei nuotaiką keliantį poveikį organizmui. Matcha milteliai pasižymi antioksidantų, vitaminų ir mineralų gausa. Šis gėrimas ne tik didžiulis malonumas akiai bei skonio receptoriams, tuo pačiu tai – nauda organizmui.
5 matcha latte receptai skirtingiems “skoniams” atrasti
Jaukią matcha latte lengvai ir greitai galite paruošti namuose. Yugen Tea rekomenduoja penkis receptus skirtingiems skonių atradimams.
Klasikinė matcha latte
Jums reikės:
- 1 šaukštelio matcha miltelių
- 50 - 150 ml pasirinkto pieno
- jeigu reikia, jūsų mėgstamo saldiklio
Paruoškite matcha arbatą: dubenėlyje, naudodami chasen šluotelę, sumaišykite matcha miltelius ir mažą kiekį 70 °C vandens iki vienalytės masės. Įpilkite dar šiek tiek vandens ir plakite matcha iki putų. Įpilkite pašildyto mėgstamo pieno ir, jei reikia, pasaldinkite mėgstamu saldikliu. Rekomenduojamos proporcijos – 50 % vandens ir 50 % pieno, tačiau nebijokite eksperimentuoti ir atrasti jums labiausiai patinkantį variantą.
Šalta matcha latte
Jums reikės:
- 1 šaukštelio matcha miltelių
- 50 - 150 ml pasirinkto pieno
- jeigu reikia, jūsų mėgstamo saldiklio
- ledo kubelių
Pirmiausia paruoškite matcha arbatą: dubenėlyje, naudodami chasen šluotelę, sumaišykite matcha miltelius ir mažą kiekį 70 °C vandens iki vienalytės masės. Įpilkite dar šiek tiek vandens ir plakite matcha iki putų. Jeigu reikia, matcha arbatą pasaldinkite mėgstamu saldikliu. Į stiklinę dėkite ledo kubelius, pilkite pasirinktą pieną, ant viršaus pilkite išplaktą matcha arbatą.
Arba tiesiog sudėkite visus ingredientus į kokteilinę, išplakite ir serviruokite. Paprasta, greita ir nepaprastai skanu!
Kakavinė matcha latte
Jums reikės:
- 1 šaukštelio matcha miltelių
- 1-2 šaukštelių kakavos miltelių
- 100 - 150 ml jūsų mėgstamo pieno
- jeigu reikia, jūsų mėgstamo saldiklio
- pasirinktinai: žiupsnelio cinamono pagardinimui
Matcha mocha latte paruošti itin paprasta – visus ingredientus pilkite į kokteilinę ir suplakite. Plakdami kokteilinėje, naudokite ne karštesnį nei 50 °C pieną/ vandenį. Norėdami patiekti karštą, suplaktą latte pašildykite ant ugnies.
Matcha latte „dalgona“
Jums reikės:
- jūsų mėgiamo pieno (rekomenduojame Rude Health kokosų)
- 2 šaukštų akvafabos (avinžirnių nuoviro) arba 1 mažo kiaušinio baltymo
- 2 šaukštelių cukraus arba cukraus pudros
- 1 šaukštelio matcha miltelių
Gaminama labai paprastai: plakite kiaušinio baltymą/ akvafabą ir cukrų iki standžių putų. Baltymui pakaks minutės, akvafaba plaksis lėčiau. Į suplaktas putas įsijokite matcha miltelius ir dar truputį paplakite, kol puta nusidažys gražia žalia spalva.
Į puodelį pilkite mėgstamą pieną (pašildykite arba galite ruošti šaltą), užklokite plaktu arbatos kremu ir štai – latte paruošta mėgavimuisi!
Matcha pinacolada latte
Jums reikės:
- 1 šaukštelio matcha miltelių
- 100 - 200 ml kokosų pieno (rekomenduojame naudoti kokosų pieną iš skardinės arba Rude Health kokosų pieną);
- saujelės ledukų
- saujelės pjaustyto šviežio ananaso
- pasirinktinai: jei norėtumėte labiau kreminės tekstūros, įdėkite gabalėlį avokado
Paruoškite matcha arbatą: dubenėlyje, naudodami chasen šluotelę, sumaišykite matcha miltelius ir mažą kiekį 70 °C vandens iki vienalytės masės. Įpilkite dar šiek tiek vandens ir plakite matcha iki putų.
Likusius ingredientus išplakite kokteilinėje. Į taures ar mėgstamus stiklo puodeliuos dėkite ledukus, pilkite išplaktą ananasinį pieną, ant viršaus pilkite matcha arbatą.
Skanaus!